Geplaatst op
Je komt in alle sectoren van de arbeidsmarkt arbeidsongeschiktheid tegen; of het nu het onderwijs betreft, de financiële sector of het in de gezondheidszorg zelf. De arbeidsongeschiktheid van een werknemer is voor iedereen een probleem: de werknemer zit thuis en voelt zich futloos, de werkgever komt personeel tekort en de rijksoverheid mag een gedeelte van het loon uitkeren aan de werknemer via de werkgever. Daarom is het terugdringen van verzuim door gezondheidsklachten in ieders voordeel. Men zet daarom na een aantal weken afwezigheid zaken in werking om de klachten te onderzoeken en te verhelpen. Hieronder benoemen wij kort welke partijen welke verantwoordelijkheden hebben.
De werknemer
De werknemer heeft een aantal verplichtingen als het gaat om arbeidsongeschiktheid. De belangrijkste hiervan is dat hij het proces van re-integratie en het proces voor herstel niet mag belemmeren. Dit betekent dus dat hij zelf ook moeite zal moeten doen om de situatie te verbeteren. Verder wordt hij geacht open en eerlijk te zijn aangaande zijn ziektebeeld richting de betrokkenen met medisch geheimhoudingsplicht, d.w.z. de bedrijfsartsen, Arboartsen en eventueel artsen van het UWV.
De werkgever
De werkgever heeft de plicht om het salaris van de zieke werknemer (ten dele) door te betalen volgens de gemaakte afspraken in de (collectieve) arbeidsovereenkomst. De werkgever heeft ook de taak om een nieuw alternatief takenpakket voor de werknemer op te stellen wanneer een directe en volledige re-integratie niet mogelijk is. Lees meer over wat te doen als werkgever in het geval van ziekte en re-integratie.
De bedrijfsarts
De bedrijfsarts heeft de taak om te bepalen in hoeverre de werknemer arbeidsongeschikt is en in welke capaciteit deze nog zijn taken kan uitvoeren. De bedrijfsarts geeft een medisch advies waaraan de werknemer en werkgever gehoor dienen te geven.
Het UWV
Het UWV is de instelling die zich bezighoud met arbeidsongeschiktheid, pensioen, ontslag en meer zaken gerelateerd aan werk en inkomen. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) heeft de taak om een arts beschikbaar te stellen voor een eventuele second opinion. Dit kan de werknemer aanvragen wanneer hij het bijvoorbeeld niet eens is met de gestelde diagnose door de bedrijfsarts.